Ukrajinec zarábal na nelegálnej práci svojich krajanov

09.09.2011 Celý región

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) - Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii oddelenie Stred rozložila organizovanú skupinu, ktorá sa na nelegálnom zamestnávaní cudzincov obohatila najmenej o 517 177 eur.

Vyšetrovateľ obvinil skupinu štyroch osôb zo zločinu prevádzačstva. Hlavným organizátorom skupiny bol 72-ročný Ukrajinec. Jeho pravou rukou bol 46-ročný Slovák. V skupine pôsobil aj 64-ročný Slovák a 53-ročná Slovenka. Hrozí im trest odňatia slobody vo výške dva až osem rokov.

"Hlavný organizátor z Ukrajiny a jeho pravá ruka čelia obvineniu aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Za tento skutok im hrozí trest odňatia slobody vo výške od 12 do 20 rokov," informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Dodala, že vyšetrovateľ už podal návrh na vzatie hlavného organizátora a jeho pravej ruky do väzby, ďalší dvaja členovia skupiny sú stíhaní na slobode.

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii dlhodobo pripravovali akciu. Vyvrcholila vo štvrtok skoro ráno. "V súčinnosti s ďalšími policajnými zložkami vykonali rozsiahlu policajnú akciu. Vykonali dve domové prehliadky v Bratislave a Trnave a dve prehliadky nebytových priestorov. Pri domových prehliadkach policajti zaistili finančné prostriedky, účtovné doklady, mobilné telefóny a rôzne firemné pečiatky, dokonca aj so štátnym znakom Ukrajiny," uviedla Baloghová. Počas jednej z týchto domových prehliadok našli na dvore rodinného domu v Trnave vypestované rastliny konope siatej a vysušené časti týchto rastlín. Prípad nelegálneho pestovania marihuany, ako podozrenie z nelegálnej výroby omamných a psychotropných látok, prevzalo Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Trnave.

Policajti skontrolovali aj priestory jednej bratislavskej stavebnej firmy. Zadržali dvoch nelegálne pracujúcich Ukrajincov. "Na našom území sa zdržiavali neoprávnene, bude im vydané rozhodnutie o administratívnom vyhostení zo Slovenskej republiky," priblížila hovorkyňa.Polícia zistila, že 72-ročný Ukrajinec od roku 1995 do roku 2003 podnikal pod vlastným menom na území Slovenska. V tom období mal na našom území aj prechodný pobyt. Pravdepodobne pre daňové nedoplatky si však zmenil identitu. Podvodom si zabezpečil ukrajinský cestovný pas s novým menom a dátumom narodenia. "V júni 2007 získal na tieto falošné doklady povolenie na prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a živnostenské oprávnenie na vykonávanie samostatne zárobkovej činnosti," uviedla Baloghová.



Pod takouto falošnou identitou spolupracoval s ďalšími osobami pôsobiacimi na Ukrajine. Tí zabezpečovali Ukrajincov, ktorí mali záujem pracovať na Slovensku. Následne zorganizovali ich prepravu na naše územie a ubytovali ich v okolí Bratislavy. Zamestnanie im našli v rôznych slovenských firmách v Bratislave a okolí, najmä v oblasti stavebníctva a služieb. Ukrajinci potom u nás pracovali bez potrebných povolení na pobyt či zamestnanie.

Ich mzdu si nechali vyplácať formou prevodných príkazov na účet jedného zo Slovákov. Časť peňazí použili na vyplatenie miezd v hotovosti Ukrajincom, no väčšiu časť si nechali pre seba ako zisk. Podľa policajných zistení táto organizovaná skupina zabezpečila od januára 2009 do marca 2011 v desiatich slovenských firmách nelegálne zamestnanie pre najmenej 35 Ukrajincov. Finančná hotovosť, o ktorú sa skupina obohatila, presiahla viac ako pol milióna eur.
 

Vyberte región